Langkau ke kandungan utama

Pengalaman dan Prosedur Selesai Kes Accident Di Thailand

Pengalaman dan Prosedur Selesai Kes Accident Di Thailand. Bila accident atau kemalangan di Thailand apa yang anda perlu lakukan.

Langkah 1

1. Passport
2. Insuran :-
- Por Ror Bor ( compusory )
- Voluntary Insuran
- Extra Thailand ( EXTRA THAI SINI )
- buat salinan photostat semua Insuran

3. Borang TM 2 TM 3 Dan TM6 ( KLIK )

4. Declaration Custom Form

5. Simkad Thailand

Siap semua proses, ambil gambar simpan di HP dan send ke rakan rapat.

Langkah ke 2

1. Simpan nombor Tourism Police Thailand ( 1155)

2. Simpan nombor Kedutaan Malaysia ( KLIK )

3. Simpan nombor Tourist Assitan Center ( KLIK )


Langkah Ke 3 ( prosedur semasa kemalangan )

1. Jika solo ride simpan nombor kecemasan
- contoh sticker Cikgu Joe Satun, kerana disitu tertera nombor HP dan diberi percuma jika anda singgah di CJS SATUN 406
Thai agar mudah pihak berkuasa Thai untuk hubungi kami.

ATAU
nombor-nombor mereka yang boleh anda harap dan percaya.
TIDAK SEMESTI NOMBOR CIKGU JOE SATUN


CJS SATUN 406
STICKER CJS 

2. Jika ride berkumpulan :-
- rakan rakan kol ambulan ( mohon bantuan orang tempatan )
di Thailand setiap Tambon atau mukim ada perkhidmatan ambulan awam.

3. Kol Polis

4. Buat Laporan Polis dan salinan laporan. ( WAJIB )

5.Serahkan salinan Por Ror Bor Insuran dan salinan laporan polis keapada pihak hospital. Biasanya pihak hospital menyediakan kaunter untuk claim insuran.

6. Jika anda bersalah dan memiliki Insuran Voluntary, serahkan salinan kepada Polis dan pihak polis akan kol adjuster insuran.

7. Bantuan Tourism Polis Dan Tourist Assistan Center memudahkan urusan BAHASA. Mereka boleh berbahasa INGGERIS. Keperluan anda kol mereka.

8. Jika Kematian.
- Kol Konsulat ada kedutaan Malaysia
- Buat Laporan polis
- Laporan Polis dibawa ke Pejabat Pentadbiran Mukim atau Or Bor Toh atau Thesaban ( dalam bahasa thai ) buat laporan kematian.
- serahkan kepada pihak kedutaan atau konsulat.
- tunggu laporan kematian dari pihak Konsulat dan Kedutaan.
- Mayat tidak boleh dibawa dengan ambulan. Anda mestila menyewa kereta Jenazah.

9. Penambahan
- pengalaman CJS , laporan polis. Polis TIDAK pernah minta salinan LESEN MEMANDU.
- tidak pernah pihak polis kol wakil atau agen insuran di malaysia
- oleh itu TIDAK KAITAN untuk membeli insuran daripada mana mana agen INSURAN DI MALAYSIA.
- belilah insuran daripada mana-mana wakil insuran yang sah.


Komen anda diperlukan untuk kemaskini Prosedur ini.


Info koh bulone KLIK


Ulasan

Cikgu Joe Satun berkata…
Pengalaman dan Prosedur Selesai Kes Accident Di Thailand. Bila accident atau kemalangan di Thailand apa yang anda perlu lakukan.
Unknown berkata…
kalau masuk thai,dgn kereta sendiri. apa dokumen perlu.

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su