Langkau ke kandungan utama

SATUN VS KRABI

PETA WILAYAH SATUN ( TRAVEL BLOG MALAYSIA THAILAND )


PETA WILAYAH SATUN ( TRAVEL BLOG MALAYSIA THAILAND )

Ramai mungkin yang telah melawat KRABI THAILAND . Tidak dinafikan bahawa KRABI lebih popular dari Satun . Walaupun jarak 350km dari sempadan dan manakala SATUN cuma bersebelahan dengan negeri PERLIS di utara Malaysia.

POPULARITI KRABI usahlah disangkal lagi. Seluruh dunia kenal Thailand melalui Krabi. Ini kerana Filem terkenal James Bond 007 telah membuat pengembaraan disana dan ada sebuah pulau di kenali dengan James Bond Island.

Pemandangan Krabi memang cantik TETAPI batu karang atau coral di Krabi telah hampir musnah dek kerana tiada pengawalan kemasukakan perlancong kesana.Bandar Krabi malamnya seperti Hat Yai penuh dengan hiburan yang menghairahkan.
Kemalangan jalanraya dan pantai boleh dikatakan setiap hari berlaku.
Keadaan di Krabi mungkin tidak selamat lagi untuk percutian keluarga Islam atau keluarga yang mementingkan aspek keselamatan.

Satun sebuah bandar kecil yang dihuni oleh 80% penduduk Islam. Kebetulan SATUN bersempadan dengan Perlis dan pernah menjadi sebahagian wilayah Kedah sebelum 1909. Penduduknya bercakap melayu loghat Kedah . Mereka seperti orang Melayu Kedah di tahun 1970 dan 1980. Masih mengamal lagi adat dan budaya melayu.

KOH LIPE
Sebuah pulau kecil dalam puluhan pulau di Laut Andaman. Terletak 67 KM dari Pak Bara . Keindahan batu karangnya di iktiraf oleh dunia.Pulau ini baik di lawati diantara MAR - NOV kerana cuaca yang sangat baik dan laut tidak berombak.

Artikel Yang Berkaitan<br />
1Pantai Lipe
2.Aktiviti
3.Kemudahan di Lipe
4.Prosedur Memandu di Thailand
5.Panduan Berfamily Ke Lipe
6 Panduan Melawat Satun


PETA KOH LIPE

PETA KOH LIPE

PETA WALKING STREET DI KOH LIPE


Coral 1 Travel Blog Malaysia ThailandCoral 2 Travel Blog Malaysia Thailand

Coral 3 Travel Blog Malaysia Thailand
Coral 4 Travel Blog Malaysia Thailand

Coral 5 Travel Blog Malaysia Thailand
Coral 6 Travel Blog Malaysia Thailand

Ulasan

Unknown berkata…
Maklumat yang sangat berguna. Terima kasih.

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su