SEARCH

Rabu, 5 November 2014

SATUN VS KRABI

PETA WILAYAH SATUN ( TRAVEL BLOG MALAYSIA THAILAND )


PETA WILAYAH SATUN ( TRAVEL BLOG MALAYSIA THAILAND )

Ramai mungkin yang telah melawat KRABI THAILAND . Tidak dinafikan bahawa KRABI lebih popular dari Satun . Walaupun jarak 350km dari sempadan dan manakala SATUN cuma bersebelahan dengan negeri PERLIS di utara Malaysia.

POPULARITI KRABI usahlah disangkal lagi. Seluruh dunia kenal Thailand melalui Krabi. Ini kerana Filem terkenal James Bond 007 telah membuat pengembaraan disana dan ada sebuah pulau di kenali dengan James Bond Island.

Pemandangan Krabi memang cantik TETAPI batu karang atau coral di Krabi telah hampir musnah dek kerana tiada pengawalan kemasukakan perlancong kesana.Bandar Krabi malamnya seperti Hat Yai penuh dengan hiburan yang menghairahkan.
Kemalangan jalanraya dan pantai boleh dikatakan setiap hari berlaku.
Keadaan di Krabi mungkin tidak selamat lagi untuk percutian keluarga Islam atau keluarga yang mementingkan aspek keselamatan.

Satun sebuah bandar kecil yang dihuni oleh 80% penduduk Islam. Kebetulan SATUN bersempadan dengan Perlis dan pernah menjadi sebahagian wilayah Kedah sebelum 1909. Penduduknya bercakap melayu loghat Kedah . Mereka seperti orang Melayu Kedah di tahun 1970 dan 1980. Masih mengamal lagi adat dan budaya melayu.

KOH LIPE
Sebuah pulau kecil dalam puluhan pulau di Laut Andaman. Terletak 67 KM dari Pak Bara . Keindahan batu karangnya di iktiraf oleh dunia.Pulau ini baik di lawati diantara MAR - NOV kerana cuaca yang sangat baik dan laut tidak berombak.

Artikel Yang Berkaitan<br />
1Pantai Lipe
2.Aktiviti
3.Kemudahan di Lipe
4.Prosedur Memandu di Thailand
5.Panduan Berfamily Ke Lipe
6 Panduan Melawat Satun


PETA KOH LIPE

PETA KOH LIPE

PETA WALKING STREET DI KOH LIPE


Coral 1 Travel Blog Malaysia ThailandCoral 2 Travel Blog Malaysia Thailand

Coral 3 Travel Blog Malaysia Thailand
Coral 4 Travel Blog Malaysia Thailand

Coral 5 Travel Blog Malaysia Thailand
Coral 6 Travel Blog Malaysia Thailand

1 comments:

Unknown berkata...

Maklumat yang sangat berguna. Terima kasih.