SEARCH

Ahad, 17 Ogos 2014

Satun : Koh Lidee Dan Ao Noon


Ao Noon, Koh Lidi, Mo Koh Petra
Di Wilayah Satun, selain Taman Negara Tarutao, terdapat juga destinasi perlancongan yang menarik di utara laut dan yang dikenali Mo Ko Petra National Park yang terletak di Ao Noon . Sebuah pejabat Taman Negara ,terletak 2 kilometer dari Pak Bara Pier, La-Ngu Distrcit, Wilayah Satun. Pejabat ini berfungis untuk memantau persekitaran Pak Bara Beach dan lebih daripada 22 pulau-pulau kecil di Laut Andaman di perairan wilayah Satun Laut dan Laut Trang . Pulau-pulau yang paling popular terletak dari utara ke selatan adalah Koh Laoliang Nua (Utara), Koh Laoliang Tai (South), Moo Koh Bulon Arhcipelago, Koh Khao Yai dan Koh Lidi. Setiap pulau mempunyai pantai yang putih bersih dan gua yang cantik. Beberapa pulau-pulau yang di mana penyu laut bertelur. Disini juga terdapat dunia di dalam air dengan banyak batu karang yang indah.Kepulauan di Laut Satun
Ao Noon dan Koh Lidi adalah destinasi hujung minggu yang popular. Pulau-pulau ini terletak berhampiran Pak Bara Pier. Jika anda belok kiri, anda akan mendapati Pejabat Moo Koh Petra National Park yang terletak di hujung Ao Noon. Kebanyakan group family suka menghabiskan hujung minggu mereka di Koh Moo Petra Naitonal Park. Ao Noon diliputi pantai yang panjang berteluk yang cekung dan dikelilingi oleh gunung ganang di kiri dan kanan. Di hadapan dari pantai, kelihatan Koh Lidi. Berhapirannya anda akan menemui beberapa tempat penginapan dalam lingkungan harga ratusan Baht sahaja. Restoran dan tapak khemah boleh didapati. Anda juga boleh dengan mudah menyewa bot piagam ekor panjang ke Koh Lidi dan ia hanya mengambil masa 30 minit. Lawatan sehari dan penginapan semalaman disediakan untuk pilihan anda.

Koh Lidee adalah nama Melayu yang bermaksud "lidi." Ia terdiri daripada 2 pulau-pulau kecil, 300 meter selain daripada satu sama lain. Terletak berhampiran dengan pantai, hanya 5 kilometer dari Ao Noon atau National Park dan 7 kilometer dari Pak Bara Pier. Koh Lidi Yai atau pulau yang lebih besar adalah konsesi pulau sarang burung dan ia mempunyai sarang burung layang-layang supaya mendarat di pulau. Koh Lidi Lek atau pulau yang lebih kecil adalah bersemangat dengan hutan, hutan bakau, gunung dan rumput laut. Batu-batu di pantai-pantai adalah dalam bentuk yang pelik. Semasa air surut, ada laluan pejalan kaki yang menuju ke pantai yang berbeza dan hutan paya bakau serta gunung kecil di utara. Batu dan batu dalam bentuk pusingan bertaburan di sekitar pantai yang putih bersih cekung. Anda akan terpesona dengan haiwan laut yang menarik dalam air seperti kulit siput, cengkerang pangolin, timun laut, tapak sulaiman, ketam laut dalam warna-warna indah yang pelik, dan tiram. Pantai yang penuh dengan sisa-sisa cengkerang sesuai untuk mandi manda dan berenang. Semasa air surut, anda boleh melihat karang yang banyak. Di sebelah barat pulau ini, Laem Wah Hin terletak sebagai semenanjung di mana anda boleh duduk untuk melihat matahari terbenam dalam suasana romantis. Ianya lagi indah jika dari pandangan tempat yang lebih tinggi. Dugong juga kerap ditemui kerana kawasan ini terdapat rumput lautyangmenjadi makan kegemaran dugong.

0 comments: