Langkau ke kandungan utama

Soalan Lazim Berkaitan Membawa Kenderaan Ke Thailand

Cikgu Joe Satun dan Karlisa Travel membicarakan SOP ke Thailand atau Melawat Satun.
Soalan lazim berkaitan membawa kenderaan ke Thailand. Sebagai persiapan kepada riders yang hendak ke Phuket Bike Week 2023, anda digalakkan membaca dan faham prosesur membawa kenderaan ke Thailand.
“ selangkah kaki ke sempadan, anda tertaluk kepada undang-undang Thailand “
Join Cikgu Joe Satun/Karlisa Travel di
https://t.me/karlisatravel

1. Dokumen Yang Diperlukan ?
Jawapan
- Geran Kerata Ori atau Copy sebaiknya bawa yang ori.
- Jika pintu masuk Betong, sila andose di Balai Polis Air Panas Pengkalan Hulu
- Jika bukan pemilik kenderaan, sila sertakan surat dari pemilik. Sila dapat Contoh berikut di ANF. Pastikan di andose di Balai Polis Air Panas Pengkalan Hulu jika ingin masuk melalui Border Betong
- Bagi pintu sempadan Wang Kelian, Padang Besar dan Bukit Kayu Hitam, tidak perlu andose salinan geran dan surat pemilik
- Kesemua dokumen ini anda perlu membawa ke Pejabat Kastam Thailand di Sempadan untuk mendapatkan Custom Declaration Form.
- Jangan lupa untuk menyerah ketika anda hendak keluar dari Thailand.
- Lupa menyerah anda bakal didenda THB10,000 tanpa maaf.

***perbezaan Kastam dan Imigresen.
Kastam anda berurusan untuk membawa kenderaan.
Imigresen anda berurusan dengan Passport, T6, TM2 dan TM3

2. Insuran Yang Diperlukan ?
- Ada empat ( 4 ) jenis insurans dan boleh dikatakan wajib jika ingin memasuki Thailand
- i ) Compulsory Insurance ( CI ). Insurans ini  adalah syarat sah untuk memasuki Thailand.  Insurans ini sekadar membiayai yuran perubatan anda jika anda terlibat kemalangan di Thailand. Biasanya untuk bukan warga asing, pembiayaan tidak mencukupi. Seperti juga warga asing di Malaysia, kos hospital juga tinggi. Oleh itu anda digalakan membeli insurans tambahan seperti Travel Insurans.

- ii ) Travel Insurans  ( TI ) adalah insurans backup untuk membiayai kos perubatan sekiranya CI tidak cukup membiayai biayaan perubatan. Lagi satu, TI juga boleh digunakan jika anda diserang sebarang penyakit dan perlu rawatan segera.

- ii ) Voluntary Insurance ( VI ) adalah insurans untuk membiayai gantirugi kepada kenderaan pihak ketiga atau pihak yang terlibat kemalangan bersama anda sekiranya anda bersalah. Jika anda tidak bersalah, anda boleh mendapat ganti rugi dari pihak ketiga. Rundingan perlu dilakukan dan anda boleh meminta bantuan dari Tourist Police Thailand dengan mendail Tol Free 1155. Anda dinasihatkan membeli insurans Thailand dari agen di Malaysia yang bertanggungjawab. Mereka akan membantu anda mendapat pampasan gantirugi dari pihak ketiga.

- iv) Extention 101 Insurance ( E101)  adalah insurans tambahan untuk membiayai ganti rugi kenderaan anda jika anda terlibat dalam kemalangan di Thailand. Jika anda membeli insurans tambahan ini, anda tidak perlu membuat laporan palsu dimana-mana Balai Polis di Malaysia bagi menuntut gantirugi. Adalah menjadi kesalahan jika anda didapati bersalah membuat laporan palsu. Insurans Tambahan ini boleh dibeli daripada mana-mana agen insurans anda di Malaysia. Sebagai contoh kenderaan anda di Malaysia menggunakan insurans dari syarikat XYZ, maka anda hubungi agen XYZ untuk membeli insurans tambahan ini ( E101 )

3. Borang-borang yang diperlukan untuk memasuki Thailand selain daripada Passport Malaysia ?
- i) TM 6 atau White Card wajib diisi dan dikepilkan bersama passport. Jangan Hilangkan. Jika hilang anda akan bersoal jawab dengan pegawai Imigresen Thailand ketika waktu keluar.

- ii ) TM2 adalah borang maklumat kenderaan.
- Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai.
- Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport.
- Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping Passport.
- tidak dipandang berat jika gagal menyerah ( bergantung kepada mood pegawai )

-iii ) TM3 adalah borang maklumat penumpang.
Proses sama serperti diatas
- Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai.
- Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport.
- Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping Passport.
- tidak dipandang berat jika gagal menyerah ( bergantung kepada mood pegawai )

Untuk memudahkan segala urusan berkaitan insurans, surat pemilik dan borang TM6,TM2 dan TM3 anda boleh menghubungi agen Insurans AnF seperti di alamat dibawah.

Anda boleh menghubungi dengan Call Centre Management (CCM ) ANF berikut:

*Cawangan Changlun*
+60 11-6331 4087

*Cawangan KL*
+60 11-6336 4087

*Cawangan Pengkalan Hulu/Betong*
+60 11-6326 4084

*Masa Operasi*
*8.30am - 9.00pm*

#soaljawabmembawakenderaankethailand

Bacaan Wajib
BUDAYA MEMANDU DI THAILAND
https://www.satunsiam.com/2019/08/peraturan-dan-budaya-memandu-di-thailand.html?showComment=1566121735659&m=1

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su