Langkau ke kandungan utama

PERSEDIAN UNTUK BAWA KENDERAAN MASUK THAILAND

 PERSEDIAN UNTUK BAWA KENDERAAN MASUK THAILAND

Ramai yang masih bertanya soalan bagaimana cara nak bawa kenderaan masuk Thailand.
1. Kenderaan nama sendiri atau pinjam
2. Geran kenderaan - jika tak mau susah dan masalah birokrasi sesetengah kastam Thai, mohon endose geran photocooy di Balai Polis berhampiran sempadan. Pi kat JPJ, mohon SIJIL PEMILIKKAN KENDERAAN dengan membayar antara RM20 - RM30. Hangpa boleh mohon Sijil ini walaupun kereta masih berhutang.
3. Jika kenderaan pinjam atau pemilik tak pi, mohon pemilik menulis surat kebenaran. Contoh surat tengok kat gambar. Tulis dalam bahasa Inggeris walaupun grammer berterabur. Tak pa aih. Bukan untuk jawapan SPM.
4. Selepas Cop passport di Imigresen bawa geran ( surat kebenaran dari pemilik kenderaan ) ke Pejabat Kastam. Perbezaan Imigresen dan Kastam. Imigresen untuk urusan passport. Kastam untuk urusan kenderaan. Walaupun uniform kaler sama tapi tugas berbeza. Mohon Declaration Form.
5. Beli insurans ( CI + VI + TI + E101 ) rujuk agen insurans atau layari www.satunsiam.com. Detail penerangan ada dicatat. Jenuh la kalau nak reply wasap sehari tak kurang dari 50 orang bertanya macam-macam soalan. Kos CI+VI RM500+/-
6. Borang TM6, T2 dan T3. Mohon agen insurans tolong isikan dengan bayaran. Borang-borang ini serah kepada Imigresen semasa Chop passport.
7. Bila nak balik, serah Declaration Form kepada Kastam. Denda THB10,000 jika tak serah. Alasan kalut nak balik nenek nak bersalin tidak boleh diterima.
8. Serah Borang TM6, TM2 dan T3 kepada Imigresen bersama passport untuk dichop keluar. Buat muka sardin basi dan pekakkan telingan jika borang TM6 hilang. Isi semula jika diminta. Buat muka toya yang paling sedih dan jangan melawan walaupun menara Petronas tu milik tokwan hangpa. Duit bukan boleh beli semua benda.
Kalau boleh tukar duit RM ke Baht siap-siap sebelum masuk ke Thailand. Kalau digoogle menunjukkan RM1 - THB7.80 dan money changer bagi THB7.65 ambil saja. Kalau nak sama dengan rate dalam Google, hangpa beli tiket kapalterbang pi amerika dan tukar di pejabat Google. Lagi satu, kalau tukar di Malaysia rate thb7.60 dan di Dannok thb7.65, elok ja tukar kat Malaysia. Beza 0.05 bukan boleh booking adik untuk belajar bahasa siam atas perut.
Di Malaysia kalau nak beli makanan Rahman guna usd pun depa tak mau walaupun nasi lemak RM1 tapi hangpa bayar Usd1.
Bila masuk Siam jangan dok meroyan jika ada sesetengah tempat depa tak tau cakap melayu. Depa bukan macam kita. Dengan bangla cakap bangla dengan india cakap tamil. Depa jatidiri Siam sangat tinggi. Kalau nak cari yang boleh berbahasa melayu, hangpa pi Sungai Seluang. Sana ada tempat nama Kampung Siam. Depa 100% boleh cakap melayu.
Sekian saja untuk pagi hari ini.
Diucapkan jutaan terima kasih.
Kenang daku dalam doamu.
Ada Empat Masaalah
1. Banyak - bila malam pertama ramadan
2. Sedikit² - bila masuk minggu kedua ramadhan
3. Jarang² - bila masuk minggu ketiga ramadhan
4. Kadang² - bila minggu terakhir ramadhan.
Jawapannya Solat Terawih.
Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Makan ketupat jangan lupa kami disini.
InsyaAllah Ramadhan ni program beras ramadhan akan diteruskan. Tahun lepas 400 kapit/5kg.
Tahun ni awal ramadhan sampai minggu ketiga saja. Minggu keempat aku nak balik Sungai Seluang. Tiga kali raya tak balik. Covid-19.
Kalau dapat EPF raya sakan
Kalau tak dapat tunggu bulan 6 lah saja.
Tahun ni, aku dah tak meroyan sebab dah boleh keluar bekerja. Bukan ada Lockdown pun.
Mohon hangpa sapot Karlisa Travel, tahun ni kata nak beli baju raya kat fakir miskin dan 6 orang anak yatim. InsyaAllah.
Wasap : Karlisa +66 83 094 8948
Atau Shila +66 97 351 3984
Bilik - pakej - transport boleh Join Telegram


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su