SEARCH

Sabtu, 22 April 2023

PERSEDIAN UNTUK BAWA KENDERAAN MASUK THAILAND

 PERSEDIAN UNTUK BAWA KENDERAAN MASUK THAILAND

Ramai yang masih bertanya soalan bagaimana cara nak bawa kenderaan masuk Thailand.
1. Kenderaan nama sendiri atau pinjam
2. Geran kenderaan - jika tak mau susah dan masalah birokrasi sesetengah kastam Thai, mohon endose geran photocooy di Balai Polis berhampiran sempadan. Pi kat JPJ, mohon SIJIL PEMILIKKAN KENDERAAN dengan membayar antara RM20 - RM30. Hangpa boleh mohon Sijil ini walaupun kereta masih berhutang.
3. Jika kenderaan pinjam atau pemilik tak pi, mohon pemilik menulis surat kebenaran. Contoh surat tengok kat gambar. Tulis dalam bahasa Inggeris walaupun grammer berterabur. Tak pa aih. Bukan untuk jawapan SPM.
4. Selepas Cop passport di Imigresen bawa geran ( surat kebenaran dari pemilik kenderaan ) ke Pejabat Kastam. Perbezaan Imigresen dan Kastam. Imigresen untuk urusan passport. Kastam untuk urusan kenderaan. Walaupun uniform kaler sama tapi tugas berbeza. Mohon Declaration Form.
5. Beli insurans ( CI + VI + TI + E101 ) rujuk agen insurans atau layari www.satunsiam.com. Detail penerangan ada dicatat. Jenuh la kalau nak reply wasap sehari tak kurang dari 50 orang bertanya macam-macam soalan. Kos CI+VI RM500+/-
6. Borang TM6, T2 dan T3. Mohon agen insurans tolong isikan dengan bayaran. Borang-borang ini serah kepada Imigresen semasa Chop passport.
7. Bila nak balik, serah Declaration Form kepada Kastam. Denda THB10,000 jika tak serah. Alasan kalut nak balik nenek nak bersalin tidak boleh diterima.
8. Serah Borang TM6, TM2 dan T3 kepada Imigresen bersama passport untuk dichop keluar. Buat muka sardin basi dan pekakkan telingan jika borang TM6 hilang. Isi semula jika diminta. Buat muka toya yang paling sedih dan jangan melawan walaupun menara Petronas tu milik tokwan hangpa. Duit bukan boleh beli semua benda.
Kalau boleh tukar duit RM ke Baht siap-siap sebelum masuk ke Thailand. Kalau digoogle menunjukkan RM1 - THB7.80 dan money changer bagi THB7.65 ambil saja. Kalau nak sama dengan rate dalam Google, hangpa beli tiket kapalterbang pi amerika dan tukar di pejabat Google. Lagi satu, kalau tukar di Malaysia rate thb7.60 dan di Dannok thb7.65, elok ja tukar kat Malaysia. Beza 0.05 bukan boleh booking adik untuk belajar bahasa siam atas perut.
Di Malaysia kalau nak beli makanan Rahman guna usd pun depa tak mau walaupun nasi lemak RM1 tapi hangpa bayar Usd1.
Bila masuk Siam jangan dok meroyan jika ada sesetengah tempat depa tak tau cakap melayu. Depa bukan macam kita. Dengan bangla cakap bangla dengan india cakap tamil. Depa jatidiri Siam sangat tinggi. Kalau nak cari yang boleh berbahasa melayu, hangpa pi Sungai Seluang. Sana ada tempat nama Kampung Siam. Depa 100% boleh cakap melayu.
Sekian saja untuk pagi hari ini.
Diucapkan jutaan terima kasih.
Kenang daku dalam doamu.
Ada Empat Masaalah
1. Banyak - bila malam pertama ramadan
2. Sedikit² - bila masuk minggu kedua ramadhan
3. Jarang² - bila masuk minggu ketiga ramadhan
4. Kadang² - bila minggu terakhir ramadhan.
Jawapannya Solat Terawih.
Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Makan ketupat jangan lupa kami disini.
InsyaAllah Ramadhan ni program beras ramadhan akan diteruskan. Tahun lepas 400 kapit/5kg.
Tahun ni awal ramadhan sampai minggu ketiga saja. Minggu keempat aku nak balik Sungai Seluang. Tiga kali raya tak balik. Covid-19.
Kalau dapat EPF raya sakan
Kalau tak dapat tunggu bulan 6 lah saja.
Tahun ni, aku dah tak meroyan sebab dah boleh keluar bekerja. Bukan ada Lockdown pun.
Mohon hangpa sapot Karlisa Travel, tahun ni kata nak beli baju raya kat fakir miskin dan 6 orang anak yatim. InsyaAllah.
Wasap : Karlisa +66 83 094 8948
Atau Shila +66 97 351 3984
Bilik - pakej - transport boleh Join Telegram


0 comments: