Langkau ke kandungan utama

PENTINGNYA TRAVEL INSURANS KE THAILAND

 KENAPA AKU GALAKKAN BELI TRAVEL INSURANS ?

Biasanya geng otai yang dah sering jelajah Thailand depa sekadar beli Compulsory Insurans ( CI ) atau Por Ror Bor sebab malaikat maut tu kawan depa. Lagipun depa dah dapat info Qada dan Qadar bila nak kemalangan.


CI adalah insurans untuk biayai yuran hospital sahaja dan pampasan kematian. Namun sebagai orang asing di Thailand, kos hospital kita sama seperti orang Thai atau Bangla masuk Hospital di Malaysia. Sangat-sangat tinggi kadar rawatan dan kos admited ke wad. Jika masuk ICU at least THB10,000 sehari.


Untuk persediaan, aku sarankan kat hangpa agar beli Travel Insurans untuk membiayai kos hospital. Rujuk agen insurans hangpa dan minta dia jelaskan TI ni cover dak kalau bawa motor ?


TI atau Travel Insurans juga disarankan untuk pembonceng motor, penumpang kereta dan ahli rombongan Cik Kiah. Naik kapalterbang pun mesti beli.

Maknakata kalau hang nak melacong ke Luar Negara seperti Thailand, belilah TI. 


Tak kisahlah kalau hangpa mai Siam naik kokkong laki atau bini hangpa. 


TI menyokong kewangan untuk CI

So TI ( malaysia ) dan CI ( Thailand ) seperti

CJS Malaysia dan Karlisa Thailand. 


Paham dak lagi ?

Kalau faham share dan tag kawan-kawan.

Contact Kak Zila +60 13-533 8511 

https://wa.me/60135338511

untuk Travel Insurans


Voluntory Insurans atau VI

VI adalah insurans kelas ketiga yang akan membantu hangpa membayar pampasan kerosakkan pihak ketiga. Itupun jika hangpa bersalah.


Mengkalu hangpa tak bersalah, hangpa boleh claim kat pihak ketiga. Hubungi Tourist Police dan Tourist Assistant Center untuk bantu hangpa. 


Bila hangpa accident, tentu kenderaan hangpa rosak. Sebab itulah aku sarankan hangpa beli Extension 101 atau E101. 

So tak payahlah hangpa menipu polis malaysja membuat laporan palsu. Hangpa tak suka bila Najib pecah amanah tapi bila hangpa pecah amanah dan menipu, tak salah pulak.


Nak beli E101, hangpa tengok polisi insurans kenderaan hangpa yang beli di Malaysia. Kalau jenama Kornia, hangpa kol saja agen Kornia bagi tau yang hangpa nak masuk Siam. Nanti dia akan offer kat hangpa E101.


So VI tu insurans Thailand dan E101 tu insurans Malaysia. Sama macam Kimi CJS Malaysia dan Harris Mikael Thailand tapi depa dua beradik anak kepada CJS. 


Hangpa paham ka dak.


Hari hari aku pikiaq nak tulis tentang insurans untuk hangpa. Bila accident aku juga yang hangpa cari.

Tapi bila nak sedekah hangpa pi cari Tok Imam Masjid.

Awat bila accident tak cari Tok Imam Masjid ?


Bila aku kata hangpa marah. Tak kata hangpa tak paham. 

CI DAN VI 

https://wa.me/60135192644


Bismillahirohmanirohim

Ya Allah

Ya Rohman 

Ya Rohim

Berilah kefahaman kepada pembaca Facebook Cikgu Joe Satun. aamiin.


Dah baca tekan butang share.

Dengan Share hangpa dapat menyebarkan ilmu ini kepada kawan-kawan lain.

Dapat pahala.

PAHALA FREE pun tak mau, heran sungguh hangpa ni. 

Lagi satu hangpa share info ini kita membantu sesama kita dari kita menderma bila kawan accident yang tak beli insurans.


La ni kerap kemalangan di Thailand. 

Bantu dan Share.

kenderaan ke Thailand.

*KARLISA TRAVEL*
Tempahan Penginapan dan Pakej Pak Bara Satun , Tiket ke Koh Lipe, Sewa van/mpv
Boleh LAYARI Facebook Cikgu Joe Satun
 WhatsApp : 
+66 83 094 8948 Karlisa 
+60 11-1242 8198 Kimi
+66 97 351 3984 Shila 
*KARLISA TRAVEL*  anak syarikat Cikgu Joe Satun ( Bahasa Melayu )
**********************************
*INSURANS THAI**
Cawangan Changlun* +60 11-6331 4087*
Cawangan KL* +60 11-6336 4087*
Cawangan Pengkalan Hulu/Betong* +60 11-6326 4084* 
Cawangan Jertih +60 14-529 0566 *
 Masa Operasi**8.30am-9.00pm* ****************************
*TRAVEL INSURANS*
+60 13-533 8511 ( Kak Zila ).
********************
**INSURANS E101*
+60 16-527 0969 ( Super Yan )

Cikgu Joe Satun dikenali sebab banyak membantu rakyat Malaysia yang terlibat dengan kemalangan di Thailand. 
Whatsapp : +66864706211

Walaupun anda ke Thailand puluhan kali dan tidak pernah kemalangan, mungkin nasib anda baik. Namun bila nasib anda TIDAK BAIK, anda sekadar melangkah kaki diborder Thailand dan kemalangan berlaku, masa itu baru anda sedar bahawa PENTING SANGAT NASIHAT DARI CIKGU JOE SATUN.
#insuransthai
#insuransthailand
#insurancethai
#insurancethailand
#cikgujoesatun
#karlisatravel


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su