SEARCH

Rabu, 19 Oktober 2022

Hubungi Agen Insurans Thailand

 Agen Insurans ke Thailand soalan yang sering ditanya jika mereka ingin memasuki Negara Thai. Aku nak ulangkaji jenis insurans ke Thailand. Rasanya ramai dah tahu, cuma fungsi dan klausa-klausa terma dan kondisi saja yang ramai masih kabur. Ada empat ( 4 ) jenis insurans ke Thailand yang hangpa wajib beli.

INSURANS THAILAND

1. Compulsory Insurance ( CI ) atau Por Ror Bor dalam sebutan Siam.                        - Insurans ini biasanya membiayai yuran Hospital dan pampasan kematian bagi pihak kita dan pihak yang terlibat kemalangan dengan kita. Pampasannya tak banyak mana pun, maksima THB80,000 dan mengikut pernilaian daripada laporan polis dan laporan dari hospital. Oleh itu jangan berharap untuk mendapat maksima THB80,000. Kematian pemandu sekadar THB30,000 dan penumpang purata THB300,000 bergantung kepada jumlah penumpang dan dibahagikan.

2. Vountary Insurance ( VI ) ataupun Siam biasa sebut Prakan Insurans.                                            - Insurans pampasan untuk kenderaan pihak ketiga. Maksudnya bayaran pampasan untuk orang yang kita langgar jika kita didapati bersalah. Jumlah bayaran, hangpa kena rujuk agen insurans ke Thailand. Hangpa beli kat sapa, hangpa tanya kawan tulah. Jika hangpa TIDAK BERSALAH  hangpa BERHAK untuk mendapat pampasan dari pihak ketiga. Semua ini bergantung dari laporan Polis dan video CCTV ( jika ada ).                                                            

BANTUAN AWAL KEMALANGAN hubungi Tourist Police Thailand dengan mendail 1155 toll free dengan menggunakan simkad Thailand. Mereka adalah sahabat pelancong dan ada yang boleh bertutur bahasa melayu dan ada yang bertutur bahasa Inggeris. ( SIMPAN DAN SAVE NOMBOR 1155 )

tourist police thailand 1155


AGEN INSURANS THAILAND( posting berbayar )

Anas & Fairuz Asia Insurance - 

+60 19 666 4087 

Cawaangan Changlun 13, Jalan Teja 1, Taman Teja, 06010 Changlun, Kedah

  • Khatijah - 012 553 3702                        
  • Ahirah 011 1494 3097                          
  • Nurul 019 670 3107                            
  •  Atiqah 013 519 2644          


                                            

                                                                                                                   Insurans Thailand



  • Cawangan Kuala Lumpur No L3-08 Floor L3 IKON Building, Jln Cheras, 56000 Cheras, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  • Kak Zue - 017 329 2756                                                                                                                                Adawiyah 019 734 2379 




                                                                                                             

Insurans Thailand


3. Insurans Extension 101 

Insurans ni hangpa kena beli di Malaysia. Hangpa tanya agen insurans kenderaan hangpa. Hangpa habaq kat depa yang hangpa nak masuk SIAM dan nak beli Insurans Tambahan. Contohnya kenderaan hangpa guna Insurans seperti gambar di bawah. Hangpa kol agen dan tanya depa.



4. TRAVEL INSURANCE

Perlindungan pula untuk masalah yang besar. Contohnya anda masuk hospital sebab sakit, kemalangan teruk, hingga ke kematian masa anda di luar negara. Ramai yang tak tahu, kos masuk hospital di luar negara, amat jauh tinggi dari di Malaysia — walaupun untuk negara jiran seperti Thailand atau Singapura. Kos rawatan hospital di luar negara bukan sahaja mencecah puluh ribu tapi ada yang ke jutaan ringgit. Insuran CI atau Por Ror Bor yang hangpa beli tu kekadang tak cukup untuk tampung kos dan yuran perubatan hangpa. THAILAND tu luarnegara BUKAN negara kita. Oleh itu jangan ABAIKAN dari membeli insurans ini.

HUBUNGI AGEN TERBAIK SETAKAT INI. Sebab Cikgu Joe Satun membeli dekat KAK ZILA lebih dari 6 tahun. Servis Terbaik. HUBUNGI KOL ATAU Whatsapp +60 13 533 8511

Travel Insurance Malaysia

INFO TAMBAHAN

Download Tourist Police Thailand Apps. Link Berikut                                                                                 Tourist Police i lert u - Apl di Google Play                                                                                


CIKGU JOE SATUN 

cikgu joe satun

KARLISA TRAVEL

Hubungi Syarikat Cikgu Joe Satun, Karlisa Travle Wasap +6683 094 8948

atau JOIN TELEGRAM https://t.me/karlisatravel

karlisa travel

















0 comments: