Langkau ke kandungan utama

PANDUAN MEMBAWA VAN PERSENDIRIAN KE THAILAND


 1. Van, kereta kemping, bas, trak, kenderaan melebihi 3500kg atau yang mempunyai lebih daripada 9 kerusi atau tempat duduk. ( Sekiranya anda membawa kenderaan 9 tempat duduk seperti tercatat dalam geran, anda perlu memohon peraturan ini walaupun penumpang kurang dari 9 orang )
 1. Diperlukan untuk permohonan: Salinan pasport dan Visa dengan tidak kurang dari 6 bulan sah, lesen memandu, sijil pendaftaran kenderaan, sijil pemeriksaan (MOT), Surat Izin (jika pemilik kenderaan itu bukan sebahagian daripada perjalanan) .
 2. Gambar kenderaan dalam warna (Jenis badan dan plat lesen kenderaan mestilah kelihatan)

 1. Salinan jadual insurans liabiliti pihak ketiga. Perlindungan minimum adalah seperti berikut; a. 1,000,000 THB kehilangan nyawa, kecederaan tubuh atau kerosakan kepada kesihatan, setiap orang dalam kemalangan. b. 1,000,000 THB liabiliti kerosakan harta benda setiap kemalangan.

 2. Jadual Perjalanan ( tentatif)
 3. Surat yang menyatakan keperluan untuk menggunakan kenderaan berdaftar asing di Thailand, yang ditandatangani oleh pengembara atau ditandatangani dan dicap oleh agensi pelancongan asing yang bekerjasama dengan agensi pelancongan Thailand
 4. **** perkara No.1 hingga No.6 anda boleh dapatkan nasihat dari Travel Agent yang berdaftar di Thailand.

 5. Perhatikan DLT (Department of Land Transport) sebelum ini telah memaklumkkan bahawa hanya IDP ( lesen malaysia ) yang dikeluarkan di bawah Konvensyen mengenai Trafik Jalan Raya pada 19 September 1949 akan diterima (tidak dinyatakan dalam peraturan terkini)

  * Dokumen bukan bahasa Inggeris mesti disertakan dengan terjemahan Thai atau Inggeris yang disahkan oleh pihak berkuasa yang berwibawa. ( pihak Travel Agent Boleh Uruskan )

  Bilangan pemandu dan pemandu pelancong yang diperlukan:

  • 1-5 kenderaan: Sekurang-kurangnya satu pemandu pelancong / pengiring dengan satu kenderaan pengiring berdaftar di Thailand.
  • 6-15 kenderaan: Sekurang-kurangnya 2 pemandu pelancong / pengiring dan 2 kenderaan pengiring
  • Lebih daripada 15 kenderaan: Sekurang-kurangnya 3 pemandu pelancong / pengiring dan 3 kenderaan pengiring
  * Pemandu pelancong atau pengiring mestilah warga Thai manakala sekurang-kurangnya satu kenderaan pengiring mesti berdaftar di Thailand
PROSES DAN ATURCARA BACA DISINI

PERHATIAN :

Jika anda membawa kenderaan 9 tempat duduk seperti tercatat dalam geran, tidak kisahlah penumpang adalah ahli keluargaan anda atau anda nak pi ziarah kematian atau menghadiri kenduri kahwin, anda perlu mematuhi peraturan ini.

Proses membawa kenderaan 

INFO TENTANG SATUN KLIK

Pakej Koh Bulone

PENAFIAN :
Jika info ini tidak sama dengan info yang telah dikemaskini,sila abaikan. Pihak kami tidak bertanggungjawab atas maklumat yang belum dikemaskini atau maklumat salah.
SILA HUBUNGI TRAVEL AGENT YANG BERDAFTAR SAH DI THAILAND UNTUK KETEPATAN INFO.



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su