SEARCH

Selasa, 29 Januari 2019

PANDUAN MEMBAWA VAN PERSENDIRIAN KE THAILAND


 1. Van, kereta kemping, bas, trak, kenderaan melebihi 3500kg atau yang mempunyai lebih daripada 9 kerusi atau tempat duduk. ( Sekiranya anda membawa kenderaan 9 tempat duduk seperti tercatat dalam geran, anda perlu memohon peraturan ini walaupun penumpang kurang dari 9 orang )
 1. Diperlukan untuk permohonan: Salinan pasport dan Visa dengan tidak kurang dari 6 bulan sah, lesen memandu, sijil pendaftaran kenderaan, sijil pemeriksaan (MOT), Surat Izin (jika pemilik kenderaan itu bukan sebahagian daripada perjalanan) .
 2. Gambar kenderaan dalam warna (Jenis badan dan plat lesen kenderaan mestilah kelihatan)

 1. Salinan jadual insurans liabiliti pihak ketiga. Perlindungan minimum adalah seperti berikut; a. 1,000,000 THB kehilangan nyawa, kecederaan tubuh atau kerosakan kepada kesihatan, setiap orang dalam kemalangan. b. 1,000,000 THB liabiliti kerosakan harta benda setiap kemalangan.

 2. Jadual Perjalanan ( tentatif)
 3. Surat yang menyatakan keperluan untuk menggunakan kenderaan berdaftar asing di Thailand, yang ditandatangani oleh pengembara atau ditandatangani dan dicap oleh agensi pelancongan asing yang bekerjasama dengan agensi pelancongan Thailand
 4. **** perkara No.1 hingga No.6 anda boleh dapatkan nasihat dari Travel Agent yang berdaftar di Thailand.

 5. Perhatikan DLT (Department of Land Transport) sebelum ini telah memaklumkkan bahawa hanya IDP ( lesen malaysia ) yang dikeluarkan di bawah Konvensyen mengenai Trafik Jalan Raya pada 19 September 1949 akan diterima (tidak dinyatakan dalam peraturan terkini)

  * Dokumen bukan bahasa Inggeris mesti disertakan dengan terjemahan Thai atau Inggeris yang disahkan oleh pihak berkuasa yang berwibawa. ( pihak Travel Agent Boleh Uruskan )

  Bilangan pemandu dan pemandu pelancong yang diperlukan:

  • 1-5 kenderaan: Sekurang-kurangnya satu pemandu pelancong / pengiring dengan satu kenderaan pengiring berdaftar di Thailand.
  • 6-15 kenderaan: Sekurang-kurangnya 2 pemandu pelancong / pengiring dan 2 kenderaan pengiring
  • Lebih daripada 15 kenderaan: Sekurang-kurangnya 3 pemandu pelancong / pengiring dan 3 kenderaan pengiring
  * Pemandu pelancong atau pengiring mestilah warga Thai manakala sekurang-kurangnya satu kenderaan pengiring mesti berdaftar di Thailand
PROSES DAN ATURCARA BACA DISINI

PERHATIAN :

Jika anda membawa kenderaan 9 tempat duduk seperti tercatat dalam geran, tidak kisahlah penumpang adalah ahli keluargaan anda atau anda nak pi ziarah kematian atau menghadiri kenduri kahwin, anda perlu mematuhi peraturan ini.

Proses membawa kenderaan 

INFO TENTANG SATUN KLIK

Pakej Koh Bulone

PENAFIAN :
Jika info ini tidak sama dengan info yang telah dikemaskini,sila abaikan. Pihak kami tidak bertanggungjawab atas maklumat yang belum dikemaskini atau maklumat salah.
SILA HUBUNGI TRAVEL AGENT YANG BERDAFTAR SAH DI THAILAND UNTUK KETEPATAN INFO.0 comments: