SEARCH

Rabu, 3 Jun 2015

Panduan Melawat Krabi


Panduan Melawat Krabi
Sedikit Panduan melawat Krabi dan tempat tempat menarik. Wilayah Krabi terletak kira-kira 814 kilometer dari Bangkok . Salah satu destinasi yang paling menarik di selatan Thailand. Merangkumi kawasan seluas 4708 kilometer persegi. Bersempadan di barat Krabi adalah Laut Andaman.Manakala sempadan utara adalah Surat Thani dan Phang-nga . Di sempadan selatan adalah Wilayah Trang dan Laut Andaman dan di sempadan timur adalah Nakhon Si Thammarat . Krabi adalah destinasi percutian yang ideal penuh dengan tarikan semula jadi termasuk pantai berpasir putih, terumbu karang yang menarik, Terdapat banyak pulau-pulau besar dan kecil juga hutan yang  menghijau dengan gua dan air terjun.
Melalui Wang Kelian Malaysia
1.       Bertolak ke Pekan Chalung melalui Wang Prachan
2.       Ikut jalan ke Langu ( Pak Bara )
3.       Dari Langu ke Tung Wa
4.       Dari Tung Wa ke Trang
5.       Dari Trang ke Krabi
Jarak lebih kurang 350 km
Undang Undang Tentera Bermula 2014
1.       Penggunaan Passport Antarabangsa
2.       Bas dan Van Perlancongan Malaysia TIDAK Di Benarkan Memasuki Wilayah Krabi
3.       Kereta dan motosikal persendirian di benarkan
4.       Laluan udara ( Airport Krabi )
5.       Berkeretapi ke Hat Yai dan mengambil komuter ke Krabi

Topografi Krabi kebanyakannya pergunungan dan tanah tinggi yang memisahkan oleh dataran di beberapa bahagian. Meenam atau Sungai Krabi mengalir melalui Bandar Krabi  ke Laut Andaman sepanjang 5 kilometer panjang. Di samping itu, terdapat beberapa saluran yang mengalir dari banjaran gunung tertinggi di provinsi Aceh, Khao Phanom Bencha termasuk Khlong Pakasai, Khlong Yai Krabi dan Khlong Krabi Noi. Hutan bakau yang subur membarisi terusan-terusan dan tebing Maenam Krabi terutamanya sebelum ia mengalir ke Laut Andaman. Wilayah Krabi yang keadaan tanahnya berpasir amat  sesuai untuk produk pelbagai pertanian, seperti  getah, kelapa, kelapa, gajus dan kopi.
IKLIM
Wilayah Krabi dipengaruh iklim monsun tropika,Hanya ada dua musim di Krabi,iaitu musim panas dari bulan Januari hingga April dan musim hujan dari Mei hingga Disember. Suhu berkisar antara 17 C dan 37 C.

PENTADBIRAN
Krabi pentadbiran dibahagikan kepada 8 Amphoes (Daerah):
1.Amphoe Mueang  
2.Khao Phanom
3. Khlong Thom
4. Plai Phraya
5. Ko Lanta
6. Ao Luek
7. Lam Thap
8. Nuea Khlong.
Bidang kuasa pentadbiran Wilayah Krabi meliputi bukan sahaja di-tanah daerah dan daerah kecil, tetapi juga meliputi lebih daripada 130 pulau-pulau besar dan kecil termasuk yang terkenal di dunia Koh Phi Phi .
Untuk Menempah Pakej Percutian
Facebook : Karlisa Latisya  ( add friend dan PM )

HP : +66943160495


0 comments: