Langkau ke kandungan utama

Peraturan Membawa Kereta Ke Thailand

Pak Bara,Satun,Koh Lipe,Hat Yai,Dannok,Thailand


Melancong ke Thailand samada dari Wang Kelian-Satun, Bukit Kayu Hitam-Dannok Padang Besar untuk ke Hat Yai, Krabi, Songkhla, Koh Samui  Bangkok  dengan memandu kereta atau motosikal memang menyeronokkan. Di selatan Thailand kenderaan tidak terlalu banyak dan jalannya besar dan selesa..
Bagaiamana prosedur membawa kereta.Baca Disini

Prosedur  membawa  Kereta  ke  Thailand ?
Bagaimana  hendak  bawa  kereta  ke Thailand ?
Cara-cara  nak  bawa  kereta  Malaysia  ke  Thailand ?

Ini adalah antara soalan yang sering kami  terima dari pembaca .

Ini jawapan  nya :-

1.Geran kereta asal ( ori ). Geran Fotostat pun boleh, dengan syarat ,ianya telah di sahkan (endosement)
   di mana-mana Balai Polis atau JPJ .

JIKA ANDA BUKAN PEMILIK KENDERAAN
   (anda perlu membawa contoh surat seperti di bawah)

2.Surat Kebenaran Pemilik .Sekiranya anda membawa kereta bukan milik anda atau tiada nama anda didalam geran.
   Contoh Surat Kebenaran Pemilik

FORMAT SURAT RASMI

1.NAMA PEMILIK

ALAMAT PEMILIK
NO MYKAD
NO HP

2.NAMA.PEMBAWA

ALAMAT PEMBAWA
NO MYKAD
NO HP

3.KERETA

JENIS KERETA
WARNA
NOMBOR PENDAFTARAN

PERKARA : SURAT KEBENARAN PEMILIK

Saya..............................(nama dan mykad).......................................... pemilik kereta Nombor Pendaftaran ........................................... membenarkan ....................(nama dan mykad) membawa kereta saya memasuki negara Thailand.


Tandatangan Pemilik                                                                                 Tandatangan Pembawa 

.................................................                                                              .................................................                                           
Nama                                                                                                      Nama
Mykad                                                                                                     Mykad
HP                                                                                                           HP


Sebaiknya anda menulis dalam bahasa Inggeris untuk memudahkan segala urusan. Penggunaan Bahasa Melayu juga dibenarkan TETAPI kadang kala ada juga Pegawai Kastam Thailand banyak soal. Surat kebenaran mesti yang asli.Kalau fotostat mestilah telah disahkan oleh Balai Polis.

3.Anda perlu membeli INSURAN THAILAND .
  a.harga RM18/seminggu  Wakil Insuran Changlun :

Bila anda sampai di pekan Changlun,kiri kanan jalan ada kedai menjual insuran.
Tour Agent Dan Insuran, Wakil Kurnia Insuran,Kedai Bebas Cukai dan Insuran.Banyak wakil insuran kat Changlun ni. ( Tanya kat penduduk atau kedai makan)

Wakil Insuran Padang Besar

Sama sahaja macam di Changlun, banyak wakil insuran disana. Anda tengok papantanda berkaitan Insuran,anda pergi tanya.Mudah sangat.

4. Selepas urusan Passport atau Border Pass selesai, anda tanya atau cari Pejabat  Kastam Thailand.
    Kalau tak pasti tanya.Banyak yang akan membantu.
   
     SERAHKAN :-

    1. GERAN ( ori atau salinan)
    2.  Passport atau border pass
    3.  Surat Kebenaran Pemilik ( jika kereta bukan milik anda)

5. Ikut arahan seterusnya dari Pegawai Kastam yang bertugas.
1.     Jika minta bayaran, anda bayar mengikut permintaan.
2.     Jika di minta berjumpa Pegawai Atasan,ikut saja arahan

PROSEDUR BILA KELUAR DARI THAILAND

1.     Selesakan urusan Pasport
2.     Serahkan kembali surat pengistiharan membawa kereta ke Pejabat Kastam
3.     Jangan lupa untuk Tanda Tangan
4.     Tiada Bayaran di kenakan
5.     JANGAN LUPA MENYERAH SURAT PENGISTIHARAN MEMBAWA KERETA . Anda akan didenda jika terlupa atau sengaja tidak menyerahkan suart berkenaan.

NASIHAT KAMI KEPADA PEMANDU MALAYSIA

·         Beli insuran perjalanan ke Thailand.
·         Bertanya kepada wakil, kelebihan dan apa yang dilindungi
·         Perlukah insuran tambahan di beli
Pertanyaan emel ke karlisahalim@gmail.com  


INFO SATUNUlasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su