SEARCH

Jumaat, 17 Jun 2022

PEMANSUHAN THAI PASS DAN INSURAN COVID KE THAILAND

Bangkok, 17 Jun, 2022 – Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Thailand hari ini meluluskan pemansuhan skim pendaftaran Pas Thailand dan keperluan insurans kesihatan / COVID AS$10,000 untuk pelawat asing, berkuat kuasa 1 Julai 2022. Kedua-dua keperluan pada mulanya dimansuhkan  untuk warga Thailand mulai 1 Jun 2022.

 Mulai 1 Julai 2022, warga asing hanya perlu menunjukkan bukti sama ada sijil vaksinasi atau RT-PCR negatif atau keputusan ujian ATK profesional dalam masa 72 jam perjalanan, dalam format cetak atau digital. 
 
 Semakan rawak akan dibuat semasa ketibaan di lapangan terbang antarabangsa Thailand atau pusat pemeriksaan sempadan darat (di 22 wilayah). 
 
 Pengembara yang tidak divaksin/tidak divaksin sepenuhnya yang diperiksa secara rawak dan yang tidak dapat menunjukkan bukti ujian negatif pra-ketibaan akan dikehendaki menjalani ujian ATK profesional di tempat kemasukan.

 Sementara itu, CCSA turut meluluskan penetapan Bangkok dan 76 wilayah sebagai Pengawasan atau zon hijau, sekali gus membolehkan perniagaan dan aktiviti normal baharu disambung semula di seluruh negara.  Disamping itu mengekalkan langkah keselamatan dan kesihatan di bawah pencegahan sejagat, Kerajaan Thailand sedang bersiap sedia untuk mengumumkan satu set garis panduan baharu ketika negara itu melangkah ke pasca wabak. ( Endemik )

 Bilik Berita TAT telah menyediakan kemas kini secara terperinci melalui www.tatnews.org sebaik arahan rasmi diumumkan dalam Warta Kerajaan Thailand. 

0 comments: