Langkau ke kandungan utama

Satun Wonderland Siri 2

Satun Wonderland Siri 2
Semalam kita dah cerita tempat tempat menarik sekitar Pekan Satun, Thung Nui , Ban Khuan , Tanyong Po , Tammalang dan Khuan Don. Tamat 2H1M dan hari yang kedua ni kita ke Pak Bara pula.
Dari Border Wang Kelian atau Wang Prachan lebih kurang 71km ke Pak Bara View Point.
No.1 
Dulu dataran ini dikenali dengan nama " Sib Pek Lan atau 18 juta " . Kini ia dikenali dengan nama Pak Bara View Point, simbol ikan malin yang banyak di perairan Andaman.
Disini anda boleh selfie , bersantai makan ais kelapa ,somtam , pulut ayam bakar dan lain lain. Setiap petang Sabtu dan Ahad ada Nat disini.
Klik link berikut
https://goo.gl/maps/AspAJd53uzL2
dari Border ke Pak Bara View Point.
No.2
Setelah puas selfie , pi check in bilik dulu, mandi ka , lebih kurang , satgi nak pi makan seafood pula.
Ada banyak resort dan hotel menjadi pilihan tapi saya rekemen tiga saja.
No.3
Dah siap mandi dan pakai lawa lawa , pi makan pula di Nava Seafood . Saya rekemen Tomyam Seafood dan Kengsom, memang mables.
No.4
Selepas makan , siap upload gambar di FB , kita boleh bergerak ke Mu Ko Petra National Park.
Dari Pak Bara View point, klik link google map
https://goo.gl/maps/g6XpkhnUezs
Pi lah berselfie dan santai berjalan di pinggir pantai. Taman Negara dan Taman Geologi di Pak Bara.
No.5
Bila petang menjelang senja, jika air surut , saya syorkan ke Beting Pasir Pak Bara.
Kordinat GPS 6.854252,99.723023
Suasana sungguh romantik dikala mentari melabuhkan tirainya. Bergambarlah berduaan bersama isteri tersayang .... macam berbulan madu pula.
Sebelum gelap baliklah ke bilik atau ke gerai makan berhampiran. Masjid Pak Bara berhampiran dengan Nava Seafood atau di Nava Seafood pun ada surau.
Kiranya sabtu dan Ahad anda boleh ke Nat Pak Bara View Point.
Esoknya hari ketiga , kita nak ke pulau pulau pula.
Jangan lupa share untuk bantu Cikgu Joe dalam meneruskan kesinambungan sebagai Aktivis Bahasa Melayu. Bak kata Dr. Wong Chin Huat, kalau perjuang tak da makan, sapa pula yang nak berjuang.
Untuk hubungi klik
http://cikgujoe.wasap.my
Tunggu sambungan siri berikut pula.
#satunwonderlandsiri2
#satunwonderland2
#pakbara
#cikgujoesatun

Rujukan
https://www.facebook.com/search/top/?q=%23satunwonderlandsiri2

Menarik Di Pak Bara

Menarik Di Pak Bara

Menarik Di Pak Bara

Menarik Di Pak Bara

Menarik Di Pak Bara

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su