SEARCH

Selasa, 25 Ogos 2015

Cerita Melayu Satun


Cerita Pertama Soalan Tanpa Jawapan

Bagi kami masyarakat melayu di Kampung Guar Ban Khuan Satun , selesai sahaja solat sunat aidil fitri , kami beramai ramai akan berkunjung ke perkuburan. 
Yang lelakinya membaca surah yassin beramai ramai. Pihak wanita menyediakan juadah makanan di rumah berhampiran dengan perkuburan.
Budaya ini telah diamalkan sejak sekian lama. Ianya dilakukan dengan harapan persaudaraan dan silaturahim lebih erat terjalin disamping mengingati kepada yang telah tiada.
Budaya ini juga menemukan saudara mara yang jauh merantau dan pulang sekali sekala ke kampung halaman. Ini juga memberi ruangan dan kesempatan pada mereka menziarah pusara saudara mara yang telah tiada.
Apakah budaya ini dianggap " bidaah" ?

Cerita Kedua

Kerja memugar tanah dilakukan oleh generasi dulu diadakan bergotong royong. Tanah di bahagi bahagikan tanpa merizabkan jalan untuk tanah yg jauh ke tengah kerana dasar persaudaraan yang tidak berkira.
Kini tanah itu dimiliki oleh generasi ketiga dan hubungan pertalian darah sudah jauh dengan pemilik tanah berjiran. 
Pemilik tanah itu menjualkan tanahnya kpd bukan melayu. Pemilik bukan melayu memagarkan tanahnya sehinggakan tiada jalan untuk jirannya memasuki tanahnya.
Akhirnya pemilik bukan melayu dapat memiliki tanah jirannya dengan harga rendah dan dipecah kepada lot yg lebih kecil bersama jalan penghubung.
Inilah salah satu punca tanah milik milik melayu terjual.
Juga kemasukkan bukan melayu beramai ramai.
Adakah senario ini berlaku ditempat anda ?


Cerita Ketiga

Asal usul nama Ban Khuan .
Ban bermaksud Kampung atau penempatan penduduk. 
Khuan pula bermaksud Gon atau Guar atau tanah tinggi. 
Nama asal dalam Bahasa Melayu Kampung Gon. Oleh kerana disini pendduk mahir sedikit berbahasa melayu , perkataan Gon diganti dengan Guar.
Bila dijajah Thai nama di tukar menjadi Ban Khuan.
CHEBILANG ATAU JIBILANG
Nama asalnya cheq bilang. Asal nama di ambil , kerana sewaktu dulu penduduk sering menyeberang sungai yang dalam sungai terdapat buaya.
Bila sampai di seberang , maka seorang tua akan menyuruh yang muda membilang jumlah orang yang menyeberang dengan berbunyi
" cheq bilang cheq , ada berapa orang semua "
Wallahuaklam.


0 comments: