Langkau ke kandungan utama

Cerita Melayu Satun


Cerita Pertama Soalan Tanpa Jawapan

Bagi kami masyarakat melayu di Kampung Guar Ban Khuan Satun , selesai sahaja solat sunat aidil fitri , kami beramai ramai akan berkunjung ke perkuburan. 
Yang lelakinya membaca surah yassin beramai ramai. Pihak wanita menyediakan juadah makanan di rumah berhampiran dengan perkuburan.
Budaya ini telah diamalkan sejak sekian lama. Ianya dilakukan dengan harapan persaudaraan dan silaturahim lebih erat terjalin disamping mengingati kepada yang telah tiada.
Budaya ini juga menemukan saudara mara yang jauh merantau dan pulang sekali sekala ke kampung halaman. Ini juga memberi ruangan dan kesempatan pada mereka menziarah pusara saudara mara yang telah tiada.
Apakah budaya ini dianggap " bidaah" ?

Cerita Kedua

Kerja memugar tanah dilakukan oleh generasi dulu diadakan bergotong royong. Tanah di bahagi bahagikan tanpa merizabkan jalan untuk tanah yg jauh ke tengah kerana dasar persaudaraan yang tidak berkira.
Kini tanah itu dimiliki oleh generasi ketiga dan hubungan pertalian darah sudah jauh dengan pemilik tanah berjiran. 
Pemilik tanah itu menjualkan tanahnya kpd bukan melayu. Pemilik bukan melayu memagarkan tanahnya sehinggakan tiada jalan untuk jirannya memasuki tanahnya.
Akhirnya pemilik bukan melayu dapat memiliki tanah jirannya dengan harga rendah dan dipecah kepada lot yg lebih kecil bersama jalan penghubung.
Inilah salah satu punca tanah milik milik melayu terjual.
Juga kemasukkan bukan melayu beramai ramai.
Adakah senario ini berlaku ditempat anda ?


Cerita Ketiga

Asal usul nama Ban Khuan .
Ban bermaksud Kampung atau penempatan penduduk. 
Khuan pula bermaksud Gon atau Guar atau tanah tinggi. 
Nama asal dalam Bahasa Melayu Kampung Gon. Oleh kerana disini pendduk mahir sedikit berbahasa melayu , perkataan Gon diganti dengan Guar.
Bila dijajah Thai nama di tukar menjadi Ban Khuan.
CHEBILANG ATAU JIBILANG
Nama asalnya cheq bilang. Asal nama di ambil , kerana sewaktu dulu penduduk sering menyeberang sungai yang dalam sungai terdapat buaya.
Bila sampai di seberang , maka seorang tua akan menyuruh yang muda membilang jumlah orang yang menyeberang dengan berbunyi
" cheq bilang cheq , ada berapa orang semua "
Wallahuaklam.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su