Langkau ke kandungan utama

BERKAYAK DI MANANG SATUN THAILAND

Kayak Di Manang


BERKAYAK DI MANANG SATUN THAILAND
Manang sebuah Daerah kecil yang terletak lebih kurang 65km dari Bandar Satun atau lebih kurang  30km dari Pak Bara. Seperti yang umum tahu, Pak Bara adalah sebuah Pekan Perlabuhan kecil yang terletak dalam daerah Langu,Satun Thailand.
Anda boleh menginap samada di Pak Bara atau di Manang. Akan tetapi , di Manang anda tiada pilihan untuk mundar mandir di waktu malam,kerana resort terletak jauh di pinggir hutan. Bermalam disini anda dihiburkan dengan irama cengkerik,unggas hutan dan burung-burung.Makanan anda boleh menempah di resort berkenaan.
Jika anda memilih bermalam di Pak Bara, di waktu malam , anda boleh meronda di sekitar pantai Pak Bara dan berderat restoran masakan laut dan Thai untuk anda menjamu selera.
Kos bermalam di Pak Bara dari harga THB650 hingga THB1600 semalam. Di setiap resort disediakan dengan kemudahaan Internet untuk anda berinteraksi dengan rakan rakan.
BERKAYAK DI WANG SAI TONG WATER FALL
Anda diberi dua pilihan untuk aktiviti ini.Pilihannya :-
1.       Laluan Gua 7 lengkok ( Chet Cove Cave ). Laluan sejauh 9 km dan termasuk melalui sebuah gua sepanjang 1 km . Gua yang sangat gelap. Pastikan anda meminta bekalan lampu picit sebelum anda melakukan aktiviti ini.
2.       Laluan Wang Sai Thong Waterfall. Laluan sejauh 10km dengan cabaran jeram yang deras airnya. Anda akan menempuhi perbagai halangan dan sungguh menghiburkan.
Keperluan Sebelum Berkayak
1.       Jaket keselamatan ( dibekalkan)
2.       Jaket keselamatan perlu untuk anak dibawah 7 tahun ( perlu dibawa sendiri)
3.       Lampu suluh
4.       Makanan dan minuman disimpan didalam beg kalis air

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su