Langkau ke kandungan utama

Adakah Thailand BAHAYA Untuk Dilawati ?

Salam

Sawadeeka....Thailand sinonim dengan Negara Gajah Putih bagi Pelancong seluruh dunia.Akan tetapi ada dikalangan lelaki di Malaysia mengelarnya SYURGA DUNIA.Benarkah ? Tepuk dada tanya Iman.

Berbalik kepada Isu Adakah Thailand Bahaya Untuk Di lawati.Saya ingin menjemput anda ke Dannok di sempadan Malaysia di Bukit Kayu Hitam,di Betong / Pengkalan Hulu atau ke Padang Besar.Setiap malam disana umpama malam minggu bagi kebanyakkan lelaki Malaysia.Jarang kita dengar mereka mati ditembak dan kalau adapun,mungkin mereka itu juga ada onar tersembunyi.Tidak kurang dari Satu Juta Ringgit Malaysia (RM1juta) dibelanjakan oleh lelaki Malaysia setiap hari Jumaat dan Sabtu.Ini membuktikan bahawa Thailand masih selamat untuk dilawati.


Kebanyakan yang mati adalah mereka yang memburu hiburan malam.Tiada pelancong bersama keluarga ditembak mati.OLEH itu jangan berhibur dimalam hari tanpa family.

Banyak tempat-tempat yang menarik boleh anda lawati ,terutama di Wilayah Satun Thailand. Sekiranya anda suka membeli belah,Hat yai adalah pusatnya.Kepada suka menikmati keindahan malam yang damai di tepian pantai,Pak Bara menjanjikan seribu kedamaian malam di tepian pantai.

Sekiranya anda suka memancing ,Pulau Adang adalah segalanya lubuk ikan.Koh Lipe pulau yang menjanjikan keindahan Pantai dan Batu Karang yang tercantik di dunia.

Wilayah Satun : anda boleh masuk melalui Wang Kelian,pintu yg paling hampir.Antara tempat yang menarik di Wilayah Satun :-
1.Bandar Satun
 - Saturday Night Plaza
 - membeli hasil laut (ikan kering dan ikan bilis dengan harga yang murah)
2.Manang
 - Gua yang tercantik didunia
 - Kayak
 - menyusuri sungai arus deras
3.Pak Bara / La-ngu
 - pantai yg damai
 - perkampungan nelayan
 - memancing pantai dan laut dalam
 - ke pulau pelancongan
 - menyelam dan snorkeling

Kos disini adalah lebih murah berbanding dengan tempat lain di dunia.

Sekiranya anda ingin merasai nikmat sebagai Pelancong Luar Negara,datang melawat Selatan Thai.Anda akan dihargai dan dilayan bak orang putih melawat Malaysia.

Kami boleh membantu anda dari segi memilih tempat penginapan,kenderaan,makanan halal,aktiviti memancing ,shopping dan lain lain perkhidmatan.
Sila Email karlisahalim@gmail.com

Ulasan

adarain berkata…
selalu melancong kat Indonesia, teringin juga nak melancong kat Thailand..mungkin satu hari nanti..
Cikgu Joe Satun berkata…
Selamat datang ke Thailand

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su