Langkau ke kandungan utama

Berapa Harga Insurans Ke Thailand

Insurans ke Thailand yang wajib di ambil adalah Compulsory Insurance atau di sebut Por Ror Bor. Ramai yang cuba samakan insurans ini sama seperti Insurans Third Party di Malaysia. Namun ianya TIDAK SAMA dan sangat berbeza.

Perbezaan Insurans Thailand Dan Insurans Malaysia

1. COMPULSORY INSURANCE ( Ci )
Compulsory Insurance diwajibkan kepada setiap kenderaan di Thailand. Insurans ini TIDAK MEMBIAYAI PAMPASAN KEROSAKKAN KENDERAAN. Insurans Compulsory sekadar membiayai yuran perubatan atau kos hospital dan pampasan kematian. 

Manakala Insurans Third Party Malaysia membiayai kos kerosakkan kenderaan pihak ketiga. 

2. VOLUNTARY INSURANCE
Oleh itu, anda disaran dan dicadangkan untuk membeli Voluntary Insurance sebagai persediaan jika kenderaan anda terlibat kemalangan dengan kenderaan Thailand dan anda didapati bersalah. Insurans ini boleh digunakan untuk membayar pampasan.

Biasanya jika anda tiada memiliki Voluntary Insurance, walaupun anda dipihak yang benar, kemungkinan besar anda akan ditekan habis-habisan. Puncanya masalah komunikasi. Namun jika anda memiliki Voluntary Insurance wakil pihak Insurance akan berada dipihak anda. 

3. TRAVEL INSURANCE ( Ti )
Kenapa perlu membeli Ti sedangkan anda telah memiliki Ci ?
KERANA nilai pampasan Ci sangat minima dan sesuai untuk warga Thailand saja kerana sebagai warganegara kos hospital sangat rendah kerana dibantu kerajaan.

Oleh kerana kita warga asing di negara Thai, yuran hospital kita ibarat pekerja bangla di Malaysia. Oleh itu Ti perlu untuk backup kewangan jika kita kemalangan atau tiba-tiba ditimpa sakit. 

4.EXTENSION 101 ( E101 )
Voluntary Insurance ( Vi ) membiayai kenderaan pihak ketiga. Bagaimana dengan kenderaan anda ? Siapa yang hendak bayar pampasan ? 
Oleh itu anda disarankan membeli E101 sebagai persediaan sebarang kemungkinan. 
Beli dimana ?
Beli di Malaysia. Jika kenderaan anda menggunakan Insurans Kornia di Malaysia, anda boleh rujuk kepada agen. Beritahu bahawa anda ingin insurans perlindungan kenderaan ke Thailand.

*KARLISA TRAVEL*
Tempahan Penginapan dan Pakej Pak Bara Satun , Tiket ke Koh Lipe, Sewa van/mpv
Boleh LAYARI Facebook Cikgu Joe Satun
 WhatsApp : 
+66 83 094 8948 Karlisa 
+60 11-1242 8198 Kimi
+66 97 351 3984 Shila 
*KARLISA TRAVEL*  anak syarikat Cikgu Joe Satun ( Bahasa Melayu )
**********************************
*INSURANS THAI**
Cawangan Changlun* +60 11-6331 4087*
Cawangan KL* +60 11-6336 4087*
Cawangan Pengkalan Hulu/Betong* +60 11-6326 4084* 
Cawangan Jertih +60 14-529 0566 *
 Masa Operasi**8.30am-9.00pm* ****************************
*TRAVEL INSURANS*
+60 13-533 8511 ( Kak Zila ).
********************
**INSURANS E101*
+60 16-527 0969 ( Super Yan )

Cikgu Joe Satun dikenali sebab banyak membantu rakyat Malaysia yang terlibat dengan kemalangan di Thailand. 
Whatsapp : +66864706211

Walaupun anda ke Thailand puluhan kali dan tidak pernah kemalangan, mungkin nasib anda baik. Namun bila nasib anda TIDAK BAIK, anda sekadar melangkah kaki diborder Thailand dan kemalangan berlaku, masa itu baru anda sedar bahawa PENTING SANGAT NASIHAT DARI CIKGU JOE SATUN.
#insuransthai
#insuransthailand
#insurancethai
#insurancethailand
#cikgujoesatun
#karlisatravel

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su