Langkau ke kandungan utama

Koh Lipe Atau Koh Bulone Yang Mana Menarik

Koh Lipe Atau Koh Bulone Yang Mana Menarik. Susah nak cerita sebab terlalu subjektif. Namun masing masing ada kelebihannya.

Koh Lipe

Jarak lebih kurang 67km dari Jeti Pak Bara. Lebih kurang 2 jam perjalanan dengan speedboat. Tambang lebihkurang THB1000/pax ( harga yang ditetapkan oleh Kerajaan ). Beli dengan ulat boleh dapat murah, tapi minta dulu polisi insuran, Pastu nak masuk ke jeti kena cukai jeti dan taman negara THB220/pax. Bila mendarat di jeti terapung anda perlu bayar lagi THB100/pibalik Taxi Boat.
Total bajet THB1320/seorang pi balik.

Bilik penginapan THB1500 tanpa hawa dingin. Boleh muat 2 orang. Tambahan extra bed Thb700/org. Kalau anak 5 maka 5 x thb700 campur dengan Thb1500 itulah harga semalam.

Bilik Hawa dingin Thb2500 . Boleh muat 2 orang. Tambahan extra bed Thb700/org. Kalau anak 5 maka 5 x thb700 campur dengan Thb2500 itulah harga semalam.

Makan pula, Thb300 untuk Nasi Goreng dan teh o ais. Kalau nak makan seafood, agak mahal.

Anda boleh buat pilihan, bermalam di Pak Bara 2 malam. Hari kedua ambil pakej sehari ke Koh Lipe THB1990/pax. Termasuk tambang bot, makan, insuran dan cukai taman negara. Masa bermula tetap jam 9.00 pagi dan berakhir aktiviti jam 5.00 petang.

Pak Bara
Bilik penginapan murah dan makan seafood dan Thai food pun murah.

Koh Bulone

Buat masa sekarang KARLISA TRAVEL telah menghentikan pengambilan penumpang secara random atau orang perseorangan kerana banyak masalah dan karenah bila dalam satu bot tidak sama kepala.

SEWA BOT : THB10,000 tidak lebih 10 penumpang termasuk kanak kanak.
Termasuk, makan buffet, insuran,permit ke pulau, peralatan snorkeling dan pemandu pelancong ( wajib ).

CUKAI TAMAN NEGARA
Bila tiba di jeti, anda perlu membawa cukai Taman Negara sebanyak THB200/orang ( dewasa/kanak-kanak) kepada PEGAWAI TAMAN NEGARA.

Soalan :
1. Bagaimana group kami cuma 2 orang.
Jawapan :
1. Sewa sebuah bot atau pergi pakej Koh Lipe setiap jam 9.00 pagi.

2. Bagaimana dengan kanak-kanak bawah umur.
Jawapan :
Selagi bernyawa, pihak berkuasa tidak berkrompomi dalam peraturan menghadkan 10 penumpang dalam 1 bot.

3. Berapa jarak dari Jeti pak Bara ke Koh bulone.
Jawapan:
18 km atau 45minit hingga 1 jam dengan bot kayu atau longtail bot.

4. Boleh guna SPEEDBOAT tak ?
Jawapan :
Boleh . Namun sukar untuk aktivi snorkeling kerana speedboat dilarang ke kawasan batu karang.
Lagi pun bila air surut speedbot tidak boleh mendarat di tepi pantai. Anda kena menyewa sebuah bot panjang THB4500 untuk transit.

3. Berapa Harga sebuah speedboat.
Jawapan :
THB15,000 - THB20,000 sebuah 15 penumpang tanpa makan. Tambahan Thb4500 untuk transit ke pantai dan aktiviti snorkeling.
( tidak termasuk cukai taman negara )

TEMPAHAN PAKEJ
Hubungi Karlisa Travel Klik Disini

Aktiviti senpang 3H2M atau 4H3M selain dari aktiviti ke pulau.
Dapatkan Info Klik Disini

karlisa travel
Koh Bulone macam lukisan 
Ulasan

Cikgu Joe Satun berkata…
Koh Lipe Atau Koh Bulone Yang Mana Menarik. Susah nak cerita sebab terlalu subjektif. Namun masing masing ada kelebihannya.

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su