Langkau ke kandungan utama

Panduan Bila Kemalangan Di Thailand

Sebenarnya insuran wajib kita beli untuk masuk ke Siam adalah untuk lindungi kos rawatan hospital kita dan orang terlibat dengan kemalangan.
Proses Untuk Tuntutan
1. Laporan Polis ( wajib )
2. Memaklumkan kepada wakil insuran. Wakil akan datang ke hospital dan mengesahkan. Menafsirkan jumlah pampasan menurut laporan hospital. Maksimun penunggang atau pemandu dan penumpang adalah THB30,000 setiap orang.
Manakala kematian adalah Thb45,000 setiap orang.
3. Manakala orang yang kita langgar atau terlibat dengan kemalangan juga boleh menuntut pampasan bayaran perubatan Maksimun THB40,000.
4.Semua proses ini bergantung kepada laporan doktor.
5. INSURAN INI BUKAN UNTUK MEMBAIKI KENDERAAN. Oleh itu anda perlu membeli insuran tambahan bagi melindungi kenderaan anda dan kenderaan orang terlibat dalam kemalangan.
Masalah Yang Seringa Dihadapi ketika terlibat kemalangan di Thailand menurut pengalaman Cikgu Joe Satun.
1. Komunikasi
Warga Thai tidak boleh berbahasa lain kecuali Thai.
2. Tidak tahu untuk kol wakil insuran kerana semasa membeli insuran tidak dimaklumkan.
3. Jika dapat kol tapi masalah komunikasi.
4. Jika ada yang menawar diri untuk membantu tetapi bukan mereka yang arif tentang prosese tuntuan. Kekadang lebih membebankan kewangan anda dengan perbagai yuran tambahan.
Oleh itu kol 1155 Polis Tourism Thai
InsyaAllah akan mendapat bantuan.
Atau Tourist Assistance Center ( TAC ) maklumat cari dalam google .
Songkhla Provincal Office Of Tourism and Sports
Operating Hours: Monday to Friday from 8.30 am to 4.30 pm
Contact: (+66) 074-313195 , (+66) 086-4906720
Email: songkhlamots@hotmail.com
NASIHAT
Cikgu Joe Satun tak larat tulis dan bagi nasihat selalu.
1. Pastikan agen insuran yang bertanggungjawab. Laporkan kepada pihak berkuasa agar satu mekanism untuk menjadi wakil Insuran Siam di Malaysia.
2. Beli simkad Thai untuk mudah kan komunikasi.
3. Maklumkan Lawatan Anda Ke Thai kepada Konsulat Malaysia di Songkhla.
Address: NO. 4, Sukhum Road
Muang District
Songkhla Province
90000
Songkhla Host Country:
new window THAILAND
Telephone: +(6674)311062
+(6674)316274
Fax: +(6674)324004 / 312353
Email: mwsongkhla@kln.gov.my
Work days: Monday - Friday
4. Baca bagi faham
5. Simpan No. Telefon penting diatas.
6. Share dan kongsi dengan kawan-kawan. Share di FB dan group whatsapp
7. Ajak depa LIKE PAGE CIKGU JOE SATUN.
8. Hangpa try mesej atau pm page cikgu joe satun.Hangpa akan dapat info yang paling berguna.
Cuma taip SALAM.
#insuranthailand


Panduan Bila Kemalangan Di ThailandUlasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su