Langkau ke kandungan utama

Cerita Di Satun Thailand et

Gaya Hidup dan Sara Hidup
Tiga tahun yang lalu, bila berpindah ke Satun dari Malaysia, saya telah mengubah gaya hidup.
Berbaki wang RM300 selepas membina rumah batu campur plywood, kami sekeluarga meneruskan kehidupan. Kerja pertama saya , menyeludup minyak petrol dari Wang Kelian ke Satun . Kereta tangki penuh 45 liter isi RM75.00 dan jual RM120 dan untung RM45.00.
Sehari buat 3 kali , dapat RM135 , dalam hati not bad.
Masuk hari ke-7 pihak berkuasa Malaysia tahan dan minta derma , satu trip RM50. Saya kata gila kot, untung baru RM45 camna nak bagi. Depa kata kalau tak boleh bagi , depa nak sita kereta. Setelah berbincang, mereka lepaskan dan saya tak boleh angkut minyak lagi.
Kerja dah tak da, camna nak hidup ni. Sabtu dan Ahad saya pergi mengajar secara percuma seperti biasa kepada murid murid miskin di kampung.
Selang beberapa hari saya di tawarkan bekerja di sebuah kedai hardware kampung dengan pendapatan purata 5 hari THB300 dan sebulan THB1200 . Ringan sedikit beban kewangan. Disamping itu berbekal Handphone Nokia C30 saya buat marketing pakej perlancongan di Satun. Saya ada blogspot dan Facebook, semua tu kan free.
Ya Allah tak sampai tiga bulan Anas Akmal kol dan minta bantu bawa rombongan UUM selama 3H2M dan dapat untung dalam RM1000++ dan saya beli Handphone Lenovo dan bermula era baru dalam business online travel and tour sehingga hari ini.
Apa yang saya nak bagi tau disini adalah menukar gaya hidup kepada sara hidup untuk menghadapi kegawatan ekonomi.
Hidup di Thailand tak seindah kita datang 3H2M. Kita bukan boleh berniaga terang terang , nanti kena tangkap. Bekerja pun tidak dibenarkan dan kalau ada pun, seperti gaji yang saya terima, seminggu Thb300 . Itupun secara haram. Tugas saya terpaksa menceduk pasir ke lori pickup menggunakan skop. Bukan ada jengkaut.
Apapun saya pasrah dengan qada dan qadar Allah. DIA yang bawa saya ke Satun dan di Satun dia membuka rezeki saya.
Nak mulakan business perlancongan kita tak perlu ada bas atau speedboat. Kita cuma perlu berjumpa tokey bas dan tokey speedboat atau tokey hotel. Kita bincang dengan depa, bahawa kita nak promosi dan jual produk depa secara online di Facebook dan Blogspot. Takkan depa tak mau, free. Bila customer booking, kita dapat komisen. Walaupun kita dapat komisen sikit tapi kalau ramai orang , komisen akan jadi banyak. Ada kawan bertanya , boleh hidup ke dengan komisen macam tu , saya jawab , ko minyak naik 10 sen pun macam nak mati tak kan aku akan mati dengan komisen yang sekecil itu.
Ada yang bertanya, tak kan , tak keluar modal langsung. Saya jawab , cuma sedikit , lagipun tokey bank dia pun keluar modal sedikit saja, dan yang ada dalam bank bukan duit dia tapi duit kita.
Oleh itu bagi saya adalah usaha tawakal dan berdoa. Rezeki Allah s.w.t yang beri, bukan bapak yang kasi.
#ceritasatun
#kembarasatun30
#satun
#ceritakarlisa
#blogadalahsatuperniagaan
#universitihasrulhassan

Ulasan

Unknown berkata…
Teringin nak jumpa belum ada rezeki

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su