SEARCH

Isnin, 5 Disember 2016

Cerita Di Satun Thailand et

Gaya Hidup dan Sara Hidup
Tiga tahun yang lalu, bila berpindah ke Satun dari Malaysia, saya telah mengubah gaya hidup.
Berbaki wang RM300 selepas membina rumah batu campur plywood, kami sekeluarga meneruskan kehidupan. Kerja pertama saya , menyeludup minyak petrol dari Wang Kelian ke Satun . Kereta tangki penuh 45 liter isi RM75.00 dan jual RM120 dan untung RM45.00.
Sehari buat 3 kali , dapat RM135 , dalam hati not bad.
Masuk hari ke-7 pihak berkuasa Malaysia tahan dan minta derma , satu trip RM50. Saya kata gila kot, untung baru RM45 camna nak bagi. Depa kata kalau tak boleh bagi , depa nak sita kereta. Setelah berbincang, mereka lepaskan dan saya tak boleh angkut minyak lagi.
Kerja dah tak da, camna nak hidup ni. Sabtu dan Ahad saya pergi mengajar secara percuma seperti biasa kepada murid murid miskin di kampung.
Selang beberapa hari saya di tawarkan bekerja di sebuah kedai hardware kampung dengan pendapatan purata 5 hari THB300 dan sebulan THB1200 . Ringan sedikit beban kewangan. Disamping itu berbekal Handphone Nokia C30 saya buat marketing pakej perlancongan di Satun. Saya ada blogspot dan Facebook, semua tu kan free.
Ya Allah tak sampai tiga bulan Anas Akmal kol dan minta bantu bawa rombongan UUM selama 3H2M dan dapat untung dalam RM1000++ dan saya beli Handphone Lenovo dan bermula era baru dalam business online travel and tour sehingga hari ini.
Apa yang saya nak bagi tau disini adalah menukar gaya hidup kepada sara hidup untuk menghadapi kegawatan ekonomi.
Hidup di Thailand tak seindah kita datang 3H2M. Kita bukan boleh berniaga terang terang , nanti kena tangkap. Bekerja pun tidak dibenarkan dan kalau ada pun, seperti gaji yang saya terima, seminggu Thb300 . Itupun secara haram. Tugas saya terpaksa menceduk pasir ke lori pickup menggunakan skop. Bukan ada jengkaut.
Apapun saya pasrah dengan qada dan qadar Allah. DIA yang bawa saya ke Satun dan di Satun dia membuka rezeki saya.
Nak mulakan business perlancongan kita tak perlu ada bas atau speedboat. Kita cuma perlu berjumpa tokey bas dan tokey speedboat atau tokey hotel. Kita bincang dengan depa, bahawa kita nak promosi dan jual produk depa secara online di Facebook dan Blogspot. Takkan depa tak mau, free. Bila customer booking, kita dapat komisen. Walaupun kita dapat komisen sikit tapi kalau ramai orang , komisen akan jadi banyak. Ada kawan bertanya , boleh hidup ke dengan komisen macam tu , saya jawab , ko minyak naik 10 sen pun macam nak mati tak kan aku akan mati dengan komisen yang sekecil itu.
Ada yang bertanya, tak kan , tak keluar modal langsung. Saya jawab , cuma sedikit , lagipun tokey bank dia pun keluar modal sedikit saja, dan yang ada dalam bank bukan duit dia tapi duit kita.
Oleh itu bagi saya adalah usaha tawakal dan berdoa. Rezeki Allah s.w.t yang beri, bukan bapak yang kasi.
#ceritasatun
#kembarasatun30
#satun
#ceritakarlisa
#blogadalahsatuperniagaan
#universitihasrulhassan

1 comments:

Unknown berkata...

Teringin nak jumpa belum ada rezeki