Langkau ke kandungan utama

Urut Thai atau Urut Gadis Thai ?


Ada dua definasi tentang urut di Thailand. Satu Urut Thai dan satu lagi urut gadis Thai.
Akan tetapi ramai ,terutamanya lelaki ke Thai ,mahu mengurut gadis Thai. Ada yang pergi berurut,tetapi cara urutan sangat luar biasa dan casnya pun berbeza.


Apakah Urut Thai?
Semakin ramai pelancong pulang dari Thailand dengan kesan yang berpanjangan daripada urut yang lebih seperti yoga. Dilakukan tanpa membuka pakaian anda.kini masa telah berubah,pakaian dilucutkan,penggunaan minyak telah mula popular.Urut Tradisional Thailand membuat anda dalam keadaan bersantai ,selesa dan segar.Mekanisme kuat dipengaruh oleh Ayurveda dan yogic India, tetapi penekanan yang sangat berdisiplin di saluran tenaga,mengadaptasi  pautan dengan Perubatan Tradisional Cina. Perubatan tradisional Thai telah wujud selama lebih 1000 tahun, terdiri daripada banyak bentuk  digunakan hari ini. Baru-baru ini tersebar di seluruh dunia dengan agak luar biasa.


Bagaimana ia berfungsi ?

Anda dibaring di atas tikar di atas lantai, dahulunya berpakaian sepenuhnya kecuali kasut dan stoking.Kini cuma berlapikkan tuala. Pengamal menggunakan ibu jari, tapak tangan, lengan, siku, lutut dan kaki malah tulang kering menekan dan meregangkan badan anda. Masyarakat Thailand percaya bahawa kesihatan yang baik dan kebebasan daripada sakit akibat daripada aliran darah tanpa terkungkung sangat penting melalui tisu badan.

Saluran utama untuk mengedarkan tenaga ini dipanggil 'Sen'. Tidak ada diketahui tentang bilangan sebenar Sen tetapi mereka percaya bahawa Perubatan Cina  bahawa pengamal Thai berkesan bergabubung bersama Qi Cina meridian. Menekan adalah proses mekanikal digunakan untuk merangsang aliran tenaga dalam Sen, dan untuk melepaskan sekatan atau genangan yang menyebabkan kesakitan. Ini sebahagian daripada urutan dan dilakukan dengan teliti. Setiap saluran Sen ditekan berkali-kali dari setiap arah, dengan kedudukan relatif anggota badan yang sentiasa berubah. Proses ini adalah sangat rmuit dan perlu teliti. Apabila pengamal berpuas hati bahawa semua tisu lembut telah ditekan secukupnya, regangan bermula. Bermula dengan lembut tetapi secara beransur-ansur kasar ke elegan,bagi urutan Thai yang terkenal. Setiap otot dan sendi dirawat.

Bagaimana ia dilakukan ?

Masyarakat Thailand telah lama mengetahui bahawa kebanyakan sakit musculo-rangka dan kekurangan mobiliti sendi adalah hasil daripada otot memendekkan di bawah pengaruh tekanan berulang-ulang. Teknik-teknik menekan urutan Thai menyediakan otot untuk regangan dengan meningkatkan penyerapan kepada aliran tenaga Sen . Manipulasi yang direka untuk meregangkan otot . Malah yoga maju tidak boleh bersaing dengan keupayaan regangan urutan Thai,selepas dicuba oleh seorang pakar. Ketegangan dan kekejangan di otot adalah hasil dari urutan melibatkan otot dan organ-organ deria itu. Otot  adalah sasaran utama tukang urut .

Bagaimana kita rasa ?
Berbeza dari lain-lain bentuk Bodywork - kelancaran, irama dan aliran adalah tiga perkataan yang datang ke fikiran. Tidak ada bergegas; tiada perubahan secara tiba-tiba melalui irama atau kelajuan. Setiap teknik cair ke depan dengan jumlah ekonomi gerakan, ia kelihatan seperti prestasi yang indah tari. Penerima kali pertama urut bertindak balas secara berbeza, ada yang mencari teknik menekan - terutamanya mereka yang dilakukan dengan ibu jari - sedikit tidak selesa, yang lain terperanjat dengan tahap regangan badan sengit mereka boleh dicapai. Hampir semua merasa tenang, segar dan lebih fleksibel selepas itu, dan orang-orang yang mempunyai urutan Thai tetap datang untuk menikmati teknik tekanan yang mendalam dan manipulasi yang menakjubkan.

Dan kesan-kesan ...

Terdapat banyak, mereka semua positif, dengan syarat sudah tentu, bahawa urutan digunakan ahli. Manfaat urutan Thai tetap termasuk bantuan daripada sembelit,

IBS, sakit kepala, sciatica, sakit belakang dan leher. Bagi masyarakat Thai ini tidak menghairankan. Mereka menganggap kira-kira dan aliran tanpa halangan daripada Sen sangat penting untuk kesihatan yang baik. Urutan Thai yang baik dan boleh membetulkan masalah emosi dan juga orang yang fizikal.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BORANG TM6 TM2 DAN TM3 THAILAND

TM6 THAI Borang TM6 , Borang TM2 dan Borang TM3 ke Thailand. Borang apakah itu ? Ramai yang dok keliru dengan borang ini. 1. Borang TM6 atau white card . Ada dua keratan yang perlu diisi. - keratan Arrival Card dan Departure Card, kena isi dua dua. - Arrival Card disimpan oleh Imigresen Thai. - Departure Card disimpan bersama passport atau border pass. - Departure Card MESTI diserahkan sewaktu keluar dari Thai. Disertakan bersama Passport semasa stamping. - JIKA HILANG , sila lapor ke Pejabat Imigresen atau tahan telinga kena maki ( hahaha ) Oleh itu ambil gambar passport dan TM6 simpan didalam HP sebagai bukti jika hilang. Borang TM2 dan TM3 dicopy dari  https://www.riderchris.com/ 2. TM2 adalah borang maklumat kenderaan. - Borang ini boleh didapati di Pejabat Imigresen Thai. - Diisikan dan diserah kepada Pegawai Imigresen Thai untuk mendapat pengesahan semasa stamping passport. - Serahkan semasa pulang ke malaysia kepada Pegawai Imigresen Thai semasa stamping P

LOKASI MENARIK DI PAK BARA SATUN THAILAND

Lokasi Menarik di Pak Bara Satun Thailand untuk dilawati. Persiapan untuk masuk Thailand melalu Wang Prachan, Satun menggunakan Passport ( MAY 2022 ) a. Thai Pass link https://land.tp.consular.go.th / DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 Untuk memudahkan urusan sila klik link berikut https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) Border Pass  ( MAY 2022 ) a. Tempuh melawat 3h2m ( Tempuh 30 hari sejak July 2022 ) b. Tiada Thai Pass dan Insuran Covid  DIMANSUHKAN SEJAK JULY 2022 b. Covid Insuran c. Insuran kenderaan ( Por Ror Bor & Voluntary ) d. Geran kenderaan e. TM6 TM2 TM3 INSURAN KENDERAAN https://wa.me/60196664087 ( Malaysia ) https://wa.me/6598505125 ( Singapura ) 1. Wang Kelian Immigration, Customs, Quarantine and Security (ICQS) Complex +60 9-945 6328 https://maps.app.goo.gl/ayF7

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand

Apa Ada Di Pak Bara Satun Thailand ? Macam mana nak pi kePak Bara ? Ini soalan lazim yang sering ditanya oleh pembaca. Mai aku nak cerita kat hangpa. Anda WAJIB lalu dan singgah di  CJS SATUN 406 Kedai milik Akitivis Bahasa Melayu Satun. Dikenali kalangan bikers dan rider Malaysia Singapura dan Asean. Kerana Banyak membantu mereka yang ditimpa musibah tanpa sebarang bayaran. CJS SATUN 406 1. Pos Imigresen Wang Kelian. Hangpa klik pautan ini.  Wang Kelian Ke Pak Bara 2. Pak Bara View, mercu tanda Pak Bara berlatarkan Ikan Maling dan Laut Andaman. Tempat santai seisi keluarga. Bermula jam 3.00 pm ada gerai menjual makanan. Pasar Malam pula setiap Sabtu dan Ahad adalah kemuncak pasar malam. Pautan Maps :  Pak Bara View Point Pak Bara View Point 3. Makanan Laut dan Makanan Thai yang ori. Dah enam tahun di Pak Bara dan sekitar Satun. Kedai terbaik Nava Seafood. Alasannya 100% HALAL . Arak tidak dibenarkan masuk ke Kedainya. Berbeza dengan kedai-kedai lain.TAPI ikut su