SEARCH

Khamis, 13 Jun 2013

Pelacuran Di Thailand Tidak Sah Undang Undang


Pelacuran adalah haram di Thailand, walaupun dalam amalan itu diterima dan sebahagiannya dikawal. Pelacuran yang diamalkan secara terbuka di seluruh negara. Pegawai-pegawai tempatan yang mempunyai kepentingan komersial dalam pelacuran sering melindungi amalan ini. Bilangan tepat pelacur adalah sukar untuk menilai; anggaran berbeza dan tertakluk kepada kontroversi kebangsaan dan antarabangsa. Sejak Perang Vietnam, Thailand telah mendapat kemasyhuran antarabangsa di kalangan pelancong dari negara-negara sebagai destinasi pelancongan seks. Hubungan seks dengan pelacur di bawah umur 18 tahun adalah dilarang.

Industri pelacuran di Thailand adalah besar terutamanya di pusat-pusat bandar. Tiada siapa yang menafikan ini dan dianggarkan bahawa bilangan kanak-kanak perempuan Thailand atau wanita Thailand terlibat di dalam industri pelacuran Thai boleh diukur dalam beratus-ratus ribu. Satu laporan pada tahun 2003 dianggarkan bahawa pelacuran Thai adalah 3% daripada keseluruhan ekonomi Thai. Satu lagi anggaran ekonomi nilai industri tahun 2007/2008 adalah lebih daripada $ 5 bilion. Terdapat empat ratus ribu pelacur di Bangkok kawasan metropolitan sahaja dan tahap pelacuran mewakili di seluruh Thailand. Beribu-ribu orang-orang asing datang setiap minggu ke Thailand untuk bertemu dengan pelacur Thai itu mengisi industri pelacuran tetapi apa yang tidak sering publisiti adalah bahawa industri pelacuran di Thailand pada asasnya menyediakan bagi orang-orang Thai semua latar belakang pada skala besar-besaran.

Latar belakang kepada pelacuran di Thailand
Pada tahun 1960 pelacuran di Thailand sebenarnya dibuat haram kerana pihak berkuasa Thai berada di bawah tekanan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Walau bagaimanapun, undang-undang ini telah membalas pada tahun 1966 oleh undang-undang yang dibenarkan untuk mewujudkan hiburan pertubuhan yang menawarkan 'perkhidmatan khas.' Undang-undang ini telah dimulakan sebagai sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk menjana pendapatan tambahan dari sejumlah besar tentera AS ditempatkan di Thailand dan Vietnam bahawa undang-undang pada kali, pada hakikatnya, tersirat tolerates pelacuran di Thailand. Sehinggakan, bahawa gadis-gadis bar Thai, yang semua orang tahu adalah pelacur, dipaparkan melalui tingkap kaca di bar dan pusat-pusat hiburan tanpa sebarang gangguan daripada pihak berkuasa Thai.

Aids dan kesihatan di pusat-pusat pelacuran Thailand


Ramai lelaki asing yang melawat Thailand untuk melibatkan diri dengan pelacur Thai sering bar bir yang kerap, bar go-go atau pusat-pusat hiburan di mana penari boleh dipilih dan bar denda yang dibayar kepada pertubuhan itu jika lelaki itu ingin meninggalkan dengan gadis Thai. Pertubuhan ini adalah sebahagian daripada industri pelacuran gergasi. Ramai yang, sebenarnya dimiliki oleh Barat tetapi semua menegaskan ketat pemeriksaan kesihatan bulanan untuk gadis-gadis bar Thai yang bekerja dengan berkesan sebagai pelacur. Bermulanya Aids membawa dasar baru dari pihak berkuasa Thailand di mana bantuan praktikal, bantuan dan perlindungan untuk gadis-gadis bar Thailand menjadi keutamaan utama pegawai-pegawai kerajaan. Perkara yang sama adalah benar untuk NGO asing, ramai daripada mereka, mempunyai pendirian neutral untuk pelacuran itu sendiri dan bekerja untuk mencegah Aids / HIV di samping menyediakan bantuan kepada gadis-gadis Thai yang bekerja dalam industri pelacuran Thai.

0 comments: